Waelovo ljudsko i profesionalno dostojanstvo u nošenju s gubicima

‘Nevjerovatno je posmatrati kako se nekome dešava tragedija za tragedijom, a on i dalje zahvaljuje Bogu, traži oprost i ide naprijed, u nadi da će tama i košmar nestati,’ kaže Marwan Bishara.

Sin šefa Al Jazeerinog dopisništva u Gazi, Waela al-Dahdouha, Hamza, ubijen je u napadu izraeIske vojske – projektil je direktno pogodio njegov automobil.

U istom je napadu ubijen i Mustafa Thuraya, koji je radio za novinsku agenciju AFP.

Politički analitičar Marwan Bishara govorio je o ljudskom i profesionalnom dostojanstvu s kojim se Wael al-Dahdouh nosi sa gubicima.

“Wael je Palestinac u pravom smislu te riječi. Detaljno smo izvještavali o onome što mu se dogodilo, mnogo smo govorili o njemu zato što je godinama dio Al Jazeere. Međutim, rekao bih da je on pravi predstavnik naroda Gaze, poznatog po dostojanstvu, tolerantnosti, profesionalnosti, ali najviše po velikodušnosti. Nevjerovatno je posmatrati kako se nekome dešava tragedija za tragedijom, a on i dalje zahvaljuje Bogu, traži oprost i ide naprijed, u nadi da će tama i košmar nestati, da će ih zamijeniti nešto ljepše”, kaže Bishara.

“Međutim, vidimo da Wael ne biva nagrađen za strpljenje”, dodaje.

“Ne znam o čemu sada razmišlja, ali, kao i za narod Gaze, za njega je ovo noćna mora koja traje tri mjeseca. Stalno objavljujemo priče o ljekarima koji su ubijeni sa svojim porodicama u napadima na kuće u kojima su živjeli, o ubijenim nastavnicima, pjesnicima… Tih priča je bezbroj. U ovom slučaju, posebno smo dirnuti i za nas je ovo velika tragedija jer je Wael jedan od naših ljudi, a njegova porodica je i naša.”

Izvor: Al Jazeera