Elmasry: Izrael je pod velikim pritiskom da se pojavi pred Međunarodnim sudom pravde

Podrška SAD-a Izraelu ne može biti potpuna jer će Washington smatrati saučesnikom u onom što će, gotovo sam siguran, biti okarakterisano kao genocid, kaže Mohamad Elmasry.

SAD je kritikovao Južnoafričku republiku zbog tužbe protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde. Saslušanje bi trebalo da počne naredne sedmice.

“Smatramo da je ova tužba beskorisna, kontraproduktivna i da nema nikakve osnove”, rekao je John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a.

“Moguće je da je neko ozbiljno porazgovarao s gospodinom Kirbijem i instruirao ga o zvaničnim stavovima SAD-a kada je riječ o podršci Izraelu. Ta podrška ne može biti potpuna jer će Washington smatrati saučesnikom u onom što će, gotovo sam siguran, biti okarakterisano kao genocid”, kaže Mohamad Elmasry, profesor na Institutu za postdiplomske studije u Dohi, komementirajući tužbu protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

“Nema nikakve sumnje da su nadležni Južne Afrike do u detalje dokumentovali i obrazložili svoju tužbu koja ima više od 80 stranica i 500 fusnota”, dodaje.

Ističe da je Izrael pod velikim pritiskom da se pojavi pred Sudom i odgovori na optužbe.

Izvor: Al Jazeera