Vijeće sigurnosti podijeljeno, a SAD spreman blokirati bilo kakav prekid vatre

U Vijeću sigurnosti traje sjednica o situaciji u Gazi i provođenju privremene presude Međunarodnog suda pravde.

U Vijeću sigurnosti traje sjednica o situaciji u Gazi i provođenju privremene presude Međunarodnog suda pravde.

Palestinski ambasador pri UN-u poručio je da provođenjem privremenih mjera Međunarodnog suda pravde u vezi sa spriječavanjem genocida mora doći do prekida vatre u Gazi.

U svom izvještaju o situaciji sa humanitarnom pomoći Gazi, Martin Griffiths, glavni zvaničnik za humanitarnu pomoć UN-a, poručio je da se svakog dana produbljuju patnje naroda u Gazi i Izraelu.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pokušava da umiri države članice koje su privremeno obustavile finansiranje UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) zbog optužbi Izraela da je 12 zaposlenih te agencije učestvovalo u napadima 7. oktobra.

“UNRWA je kičma humanitarnog odgovora u Gazi. Apelujem na sve države članice da garantuju kontinuitet rada UNRWA-e, koji spašava živote. Humanitarni sistem u Gazi kolabrira. Veoma sam zabrinut zbog nehumanih uslova u kojima se nalazi 2,2 miliona Gazana koji pokušavaju preživjeti bez osnovnih potrepština. Svi u Gazi su gladni, dok više od milion njih pati od prehrambene nesigurnosti. Pozivam na brz, siguran i održiv humanitarni pristup širom Gaze”, poručio je Guterres.

“Vijeće sigurnosti je podijeljeno, a Sjedinjene Američke Države su spremne da koriste veto kako bi blokirali bilo kakav prekid vatre,” javlja Al Jazeerin James Bays iz New Yorka.

Bays kaže da “UN definitvno kaže da ne osjeća da odluka i presuda Međunarodnog suda pravde mogu da pozovu prekid vatre”, dok druge države to vide potpuno drugačije, naročito Rusija i Kina.

Vidi se podijeljenost Vijeća sigurnosti po pitanju toga šta znači odluka Međunarodnog suda pravde, kaže Bays.

“Kako se čini nismo blizu prekida vatre, kada je riječ o procesu UN-a”, dodaje Bays, ali kaže i da je dobra vijest da se razgovori vode u Parizu, a uključuju Izrael, Egipat, Katar i SAD gdje se razgovara o mogućem prekidu vatre i oslobađanju talaca.

Izvor: Al Jazeera