Profesor međunarodnog prava: Ako je snimak autentičan, riječ je o ratnom zločinu

‘Sudeći prema onome što smo vidjeli, bez sumnje je riječ o pogubljenjima po kratkom postupku, a dodao bih da nije bitno radi li se o civilima ili ne’, kaže William Schabas.

Organizacije za ljudska prava, koje prikupljaju svjedočenja Palestinaca iz Gaze, kažu kako je sve više dokaza o ratnim zločinima koje čini izraelska vojska. Al Jazeera je došla do ekskluzivnih snimaka i izjava članova jedne porodice, koji su opisali kako su 19. decembra izraelski vojnici pogubili 19 civila.

William Schabas, profesor međunarodnog prava na Univerzitetu Middlsex i bivši predsjedavajući Istražne komisije o sukobu u Gazi 2014., kaže kako sve upućuje da je u ovom slučaju riječ o ratnom zločinu.

“Sudeći prema onome što smo vidjeli, bez sumnje je riječ o pogubljenjima po kratkom postupku, a dodao bih da nije bitno radi li se o civilima ili ne. Takva vrsta pogubljenja nije dozvoljena ni u slučaju naoružanih osoba i riječ je o ratnom zločinu. Pod pretpostavkom da je snimak autentičan, da su dokazi valjani i da očevidci govore istinu, ovdje se sigurno radi o ratnom zločinu po međunarodnom pravu koji treba procesuirati na Međunarodnom krivičnom sudu”, kaže Schabas.

Izvor: Al Jazeera