Dodik nakon sastanka u Laktašima: Finalizacija dogovora o Izbornom zakonu u februaru

Vladajuća koalicija na nivou Bosne i Hercegovine tvrdi da je, na sastanku u Laktašima napravila važan iskorak u vezi s ključnim pitanjima na evropskom putu. Među njima je i Izborni zakon.

Iz stranke SNSD Milorada Dodika saopštili su da su čelnici vladajućih stranaka u BiH – SNSD-a, HDZ-a i sarajevske Trojke – dogovorili važan napredak u vezi s ključnim pitanjima na evropskom putu BiH te pitanju Izbornog zakona, koji će, navode, finalizirati u februaru.

Sastanak je održan u Laktašima kod Banje Luke, bez prisutnosti medija.

Izmjene Izbornog zakona su tema oko koje su se vladajuće stranke dugo sukobljavale. Nakon što je visoki predstavnik najavio nametanje tehničkih izmjena, iz SNSD-a i HDZ-a naveli su da se s tim ne slažu, dok su stranke Trojke podržale prijedlog.

SNSD je protiv bilo kakvih intervencija visokog predstavnika, dok HDZ traži suštinske izmjene Izbornog zakona i sprečavanje manipulacija u izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Stranke Trojke i HDZBIH ne otkrivaju detalje dogovora, a čelnik SNSD-a Milorad Dodik na platformi X napisao je da je sastanak bio konstruktivan.

Dragan Čović, čelnik HDZ-a, poručio je nakon sastanka vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini, da je dijalog ključan.

Izvor: Al Jazeera