Huse nije uspjela zaustaviti S. Arabija, vjerovatno neće ni Amerikanci i Britanci

‘Procjenjuje se da Husi i dalje imaju najmanje 75 posto kapaciteta za ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica’, javlja Al Jazeerin Mike Hannah.

Američka vojska objavila je da je projektil koji su ispalili Husi pogodio brod u blizini luke Aden u Jemenu.

Nije bilo ozlijeđenih niti značajne materijalne štete.

Brod koji plovi pod zastavom Maršalovih Otoka nastavio je put.

Glasnogovornik Husa rekao je ranije kako će napadi na izraelske i brodove koji plove prema lukama okupirane Palestine biti nastavljeni.

Al Jazeerin Mike Hannah javlja da se procjenjuje da Husi i dalje imaju najmanje 75 posto kapaciteta za ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica.

“Posjetimo da su američki i britanski avioni proteklih dana napali više od 60 meta na područjima pod kontrolom Husa. Međutim, procjenjuje se da Husi i dalje imaju najmanje 75 posto kapaciteta za ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica. Dakle, Husi i dalje mogu napadati brodove u Crvenom moru uprkos upozorenjima SAD-a i Velike Britanije. Sjedinjene Američke Države su u nezavidnoj situaciji. Žele izbjeći proširivanje sukoba u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali na regiju, jer su krajnje zabrinuti zbog eventualnih posljedica, ali žele i zaštiti komercijalni saobraćaj u Crvenom moru. Washington se želi distancirati od toga, predstavljajući ovaj problem kao piratske aktivnosti. Crveno more je jedan od ključnih koridora za transport roba i energenata. Bitno je imati na umu da pokret Husi ratuje nekoliko godina protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja ih nije mogla poraziti i zaustaviti njihovo vojno djelovanje. Stoga, malo je vjerovatno da će SAD i Velika Britanija uspjeti u planovima”, kaže Hannah.

 

 

Izvor: Al Jazeera