Radosavljević: Ne može Vučić da bude načelnik 160 opština u Srbiji

Izborima će pokušati da se sakrije deset, dvanaest godina besprizorne pljačke, neviđene u modernoj istoriji Srbije, smatra politolog Duško Radosavljević.

U više gradova i opština Srbije gradonačelnici su podnijeli ostavke nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć najavio mogućnost da se 17. decembra održe vanredni parlamentarni, pokrajinski, beogradski, ali i izbori u još nekim opštinama.

Povukli su se, između ostalih, čelnici Kraljeva, Leskovca, Smedereva, Novog Pazara. Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac u obrazloženju odluke rekao je da želi da uštedi na budžetu i vremenu i da je za građane nepotrebno da u roku nekoliko mjeseci dva puta izlaze na birališta. Vanredne izbore ranije su tražile opozicione stranke, koje od maja organizuju proteste nakon dvije masovne pucnjave u kojima je ubijeno 20 ljudi, uglavnom mladih.

„Svesna i masovna manipulacija izbornom voljom, jer na ovaj način će se pustiti da nosilac svih lista na svim nivoima bude Aleksandar Vučić. Sve je velika priprema da krajem godine imamo izbore na kojima će se poterati sve ono što je osobina lokalne demokratije. Ako na izborima za bilo koju lokalnu zajednicu imate da je nosilac Aleksandar Vučić vi ne možete njemo isporučiti ni jedan račun za odgovornost da li je nešto uradio ili nije, ne može Aleksandar Vučić da bude gradonačelnik 160 opština u Srbiji, ili može da bude ali to znači da svi na listama zavise od njegove volje ili hira“, kaže politolog Duško Radosavljević.

Izvor: Al Jazeera