Kosovska policija i dalje sprječava ulazak u Banjsku

U selu Banjska danas je mirno, ali se u selo i dalje ne može niti ući, niti se iz njega može izaći, javlja Al Jazeerin Ognjen Zorić.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla izjavio je da je jučerašnji napad u opšt ini Zvečan bila dobro organizovana teroristička akcija iza koje stoje Srbija i Aleksandar Vučić, prilikom koje je ubijen kosovski policajac.

Kako je rekao, kosovska policija reagovala je pravovremeno, tri napadača su ubijena, još jedno tijelo pronađeno je danas, šest osoba je uhapšeno, a neki su identifikovani kao pripadnici grupe Severna brigada.

Ministar je istakao da je šest članova ove grupe pobjeglo u Srbiju, gdje se nalaze na liječenju u Novom Pazaru.

Zahtijevaju od Beograda njihovo izručenje i privođenje pravdi.

Svecla je rekao i da je prilikom akcije u okolici manastira Banjska pronađena i zaplijenjena velika količina oružja, kao i dokument s detaljnom listom naoružanja, koji pripada potpredsjedniku Srpske liste Milanu Radojičiću.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova rekao je da je kod napadača pronađeno oružje proizvedeno u Srbiji prije dvije godine.

U selu Banjska danas je mirno, ali se u selo i dalje ne može niti ući, niti se iz njega može izaći, javlja Al Jazeerin Ognjen Zorić.

“Kosovska policija srečava prilaz selu,” javlja Zorić.

Izvor: Al Jazeera