Slavljeničke poruke Ukrajinaca nakon raketnog napada na Sevastopolj

Iako će ukrajinske snage ovu misiju smatrati uspjehom, vlada i zabrinutost da bi mogli uslijediti napadi iz odmazde na Kijev i druge gradove.

Rusko Ministarstvo odbrane poručilo je da je jedan vojnik poginuo u ukrajinskom raketnom napadu na sedište Crnomorske flote u Sevastopolju.

Iz Ministarstva su dodali da su sistemi protivzračne odbrane oborili pet projektila.

Šest osoba je povrijeđeno u napadu, a vlasti su ponovo otvorile Krimski most, koji povezuje to poluostrvo s Rusijom, nakon što su kratko vrijeme nakon napada zabranile kretanje.

“Dobijamo potpuno različite informacije iz ruskih i ukrajinskih izvora. Ovdje u Kijevu, politički i vojni zvaničnici bez sumnje će slaviti ono što smatraju uspješno obavljenom misijom na Krimu. Čuli smo da su izvedeni višestruki napadi projektilima na Krim, da je bilo više eksplozija. Prema informacijama, glavna meta napada je sjedište Crnomorske flote, ključni dio ruskih snaga u ratu u Ukrajini. Napad će nesumnjivo biti veliki problem za ruske snage koje učestvuju u sukobu. Čuli smo i da je pogođeno više lokacija na Krimu, ali da je primarni cilj misije bilo sjedište flote. Imamo i nepotvrđene navode o desecima žrtava,” javlja Al Jazeerin Zein Besravi iz Kijeva.

Izvor: Al Jazeera