Delegacija EU u BiH traži od Vlade entiteta RS da povuče nacrt zakona o NVO

Iz Delegacije su pozvali zastupnike Skupštine da ne glasaju za nacrt zakona, usmjeren, kako poručuju, na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva.

Iz delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini snažno su apelirali na Vladu entiteta Republika Srpska da bez odgađanja povuče Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će Narodna skupština RS-a razmatrati na sjednici zakazanoj za 26. septembra.

Iz Delegacije su pozvali zastupnike Skupštine da ne glasaju za taj nacrt zakona, usmjeren, kako poručuju, na zastrašivanje i suzbijanje rada organizacija civilnog društva, označavajući njihove predstavnike kao navodne strane agente.

“Evropska unija je utemeljena na vrijednostima poštivanja ljudskih prava, slobode, demokratije i vladavine prava. Te vrijednosti su zaštićene Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske, ali i drugim zakonima. Nacrt zakona je u direktnoj suprotnosti s više puta iskazanim opredjeljenjem rukovodstva RS-a za unapređenje evropskih integracija, a posebno s ključnim prioritetom 11 o civilnom društvu i ključnim prioritetom 12 o slobodi izražavanja i medija, što će se i vrlo jasno naglasiti u predstojećem izvještaju Evropske komisije za BiH”, stoji u reakciji delegacije Evropske unije u BiH.

Iz Banje Luke izvještava Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera