Schmidt donio odluku o proširenju ovlasti Memorijalnog centra Srebrenica

U ladicama imam još jedan set odluka, gdje pozivam međunarodnu zajednicu i vlasti u BiH da u svoje ruke uzmu stvar i, ukoliko bude prepreka za donošenje tih materijala, spreman sam potpisati ih.

U Potočarima je u srijedu obilježena 20. godišnjica od službenog otvaranja Memorijalnog centra Srebrenica.

Prisustvovo je veliki broj zvanica – predstavnika vlasti, međunarodnih i vjerskih institucija i ambasada te obraćanje bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona, koji je 2003. godine otvorio Memorijalni centar.

Memorijalni centar je mjesto ukopa žrtava genocida počinjenog u Srebrenici, ali i ključna institucija u očuvanju sjećanja na taj zločin.

“U ladicama imam još jedan set odluka, gdje pozivam međunarodnu zajednicu i vlasti u Bosni i Hercegovini da u svoje ruke uzmu stvar i, ukoliko bude prepreka za donošenje tih materijala, spreman sam na njih stavitipotpis… Pod ovim podrazumijevam unošenje podataka u kaznene evidencije o ljudima koji su osuđeni za genocid, ratne zločine, zločine protiv čovječnosti od međunarodnih krivičnih sudova, uključujući Haški tribunal… Ne može se tolerirati činjenica da takvi ljudi ne budu upisani u odgovarajuće evidencije i da prođe kao da se ništa nije dogodilo”, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

“Druga odluka se odnosi na zabranu izbora i imenovanja na javne funkcije svih osoba koji su osuđeni za genocid, ratni zločin, zločin protiv čovječnosti, kao i zabranu dodjeljivanja bilo kakvih nagrada i odlikovanja takvim licima”, dodao je Schmidt.

Izvor: Al Jazeera