Zelenski u UN-u: Rusija koristi hranu i energente kao oružje

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, Volodimir Zelenski je lično prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Prvi put od početka ruske invazije na Ukrajinu, Volodimir Zelenski je lično prisustvuje zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

Kaže da je Rusija okrenula leđa nuklearnom razoružanju. “Teroristi nemaju pravo da imaju nuklearno oružje,” poručio je Zelenski.

“Ali nuklearno oružje nije najstrašnije, masovno uništenje je sveprisutnije – agresor koristi mnogo toga kao oružje. I koristi ih ne samo protiv naše zemlje, nego i protiv zemalja,” rekao je Zelenski u New Yorku.

“Ukrajinske luke su blokirane, naši brodovi su mete projektila i dronova i sasvim je jasno da Rusija pokušava iskoristiti nedostatak hrane kao oružje,” poručio je ukrajinski predsjednik.

Zelenski kaže da Rusija koristi i energente kao oružje. “Često je svijet vidio kako Rusija koristi energente kao oružje, kako bi oslabili čelnike drugih zemalja. Sada je ta prijetnja još veća –  Rusija koristi nuklearnu energiju kao oružje.”

Kao treći primjer Zelenski je naveo kidnapovanje djece. “Razne terorističke grupe otimaju djecu kako bi izvršili pritisak njihove porodice i društvo, ali nikad ranije masvno kidnapovanje i deportacije nisu bili dio vladine politike. Znamo imena desetine hiljada djece, imamo dokaze o stotinama hiljada drugih koje je Rusija kidnapovala na okupiranim ukrajinskim teritorijama i kasnije ih deportovala,” poručio je.

Sve u New Yorku prati Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera