Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija i Oružanih snaga BiH

Predsjednik RS-a kaže da su se predstavnici iz ovog bh. entiteta usaglasili da će napustiti državne institucije ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nastavi ‘provocirati RS’.

Odluke visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini neće se poštovati u Republici Srpskoj, ponovio je u utorak predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik, protiv kojeg je u ponedjeljak Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu.

Osim Dodika, za krivično djelo “neprovođenje odluke visokog predstavnika” tereti i vršilac dužnosti direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić.

Dodik je još jednom ponovio da visokog predstavnika Christiana Schmidta ne priznaje, da mu je zabranjen ulazak u entitetske institucije te da u RS-u nije dobrodošao.

Ponovio je da predsjednik ovog bh. entiteta ima ustavnu obavezu da potpiše ukaz ako je Narodna skupština RS-a usvojila zakon.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović je navela da vladajući Savez nezavisnih socilademokrata (SNSD) u potpunosti podržava Dodika i da je optužnica “politički progon”.

Tokom obraćanja novinarima u Banjoj Luci, Dodik je spomenuo i sastanak održan u Istočnom Sarajevu na poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca.

Tu su se, kaže, predstavnici iz RS-a koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine usaglasili da ukoliko Schimdt nastavi “provocirati RS” oni povući iz državnih institucija.

Dodik je dodao da su održane i konsultacije s pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine iz RS-a i da su i oni izrazili spremnost da se povuku iz Oružanih snaga ukoliko bude donesena takva odluka, javlja iz Banje Luke Al Jazeerina Ljiljana Smiljanić.

Izvor: Al Jazeera