Isak želi spriječiti okupljanja na granici entiteta, Nešić mu poručuje da za to nije ovlašten

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak rekao je da neće dozvoliti okupljanje na međuentitetskoj liniji; državni ministar bezbjednosti Nenad Nešić mu poručuje da on nije ovlašten za zabranu.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Ramo Isak rekao je da neće dozvoliti okupljanje na međuentitetskoj liniji, koje za sutra najavljuje Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Isak od policije drugog entiteta, Republike Srpske, zahtjeva da uradi sve iz svoje nadležnosti kako bi se spriječilo okupljanje.

Predstavnici Odbora za zaštitu prava Srba planiraju proteste zbog optužnice državnog tužilaštva protiv predsjednika RS Milorada Dodika, podignute zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika.

Sinoć je MUP Kantona Sarajevo zabranio njihov protest ispred zgrade Tužilaštva BiH, navodeći da bi održavanjem takvog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu.

Iz EUFOR-a kažu da nisu dobili nikakav zahtjev od vlasti BiH u vezi s ovim pitanjem i da ostaju posvećeni podršci vlastima BiH u održavanju bezbjednog i stabilnog okruženja.

U međuvremenu, državni ministar bezbjednosti Nenad Nešić poručuje federalnom ministru Isaku da on za zabranu nije ovlašten.

Izvor: Al Jazeera