Ukrajinci neće žaliti za Prigožinom, pozdravili bi novu pobunu Wagnerovaca

Ukrajina bi rado pozdravila svaki razvoj događaja koji bi povećao pritisak na ruske snage, javlja Al Jazeerin reporter iz Kijeva.

Kremlj još nije potvrdio smrt vođe plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina, koji se nalazi na spisku putnika aviona koji je sinoć pao sjeverno od Moskve.

Ruska agencija za zrakoplovstvo potvrdila je da nema preživjelih.

“Mislim da najveći broj Ukrajinaca trenutno interesuje kako će se ovaj incident i sve vezano za njega odraziti na prilike u Rusiji. Hoće li Wagnerove snage – koje su stacionirane na sjeveru Ukrajine, u Bjelorusiji i Rusiji – ponovno pokrenuti pobunu, tražeći osvetu za Prigožina? Ukrajinci još pamte kako je – prije dva mjeseca – Wagner preuzeo kontrolu nad zapovjednim centrom ruske vojske u Rostovu, odakle je Rusija rukovodila vojnim operacijama u Ukrajini. Taj događaj imao je snažan udarac na moral ruskih snaga na prvim borbenim linijama u Ukrajini. Upravo zbog toga, ne očekuje se da će Rusija dozvoliti još jedan sličan ustanak nakon incidenta s avionom. S druge strane, Ukrajina bi rado pozdravila svaki razvoj događaja koji bi povećao pritisak na ruske snage ovdje,” javlja Al Jazeerin novinar Rob McBride iz Kijeva.

Izvor: Al Jazeera