Kovačević: Putinova poruka svima koji pomišljaju na pobunu

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji kaže da je smrt vođe grupe Wagner Jevgenija Prigožina za ruskog predsjednika potvrda da on ne oprašta onima koji su se protiv njega pobunili.

Kremlj još nije potvrdio smrt vođe plaćeničke grupe Wagner Jevgenija Prigožina, čije je ime bilo na spisku putnika aviona koji je u srijedu pao u blizini Moskve.

Ruska agencija za avijaciju potvrdila je da nema preživelih.

Pronađeno je svih deset tijela.

Wagnerov komandant Dimitrij Utkin također je naveden kao jedan od onih čija su se imena nalazila na spisku putnika.

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji Božo Kovačević je rekao da se u Moskvi minimizira ovaj slučaj i da je to znak da su ruske vlasti upletene u ovu nesreću.

Kaže da je poznato da su dva aviona poletjela iz Moskve prema Sankt Peterburgu i da je stradao upravo onaj u kojem je bio Prigožin, “što opet upućuje na to da je riječ o pažljivo isplaniranom scenariju, odnosno o svjesnoj inscenaciji nesreće ili namjernom rušenju toga aviona, čime se [ruski predsjednik Vladimir] Putin riješio svog, moglo bi se reći, deklariranog neprijatelja”.

Kovačević kaže da se sada otvara niz pitanja.

“Prvo i osnovno pitanje je kako to da je Prigožin odlučio kretati se u Rusiji, i to u okolnostima u kojima njegova sigurnost u potpunosti ovisi o ruskim vlastima. Isto tako je neodgovoreno pitanje kako to da su u istom avionu i Prigožin i njegov glavni zapovjednik, s obzirom na već poznate zategnute odnose između ruske vlasti i Prigožina. I, naravno, ključno pitanje je daljnja sudbina plaćaničke skupine Wagner. Sve četiri opcije koje su bile otvorene prije dva mjeseca i danas su na stolu. To je da potpišu ugovore s Ministarstvom obrane, da se demobiliziraju ili da nastave služiti u tim afričkim postrojbama Wagnera.”

Smatra da će istraga dati neke odgovore, ali da je pitanje ko će izvan Rusije će vjerovati rezultatima te istrage.

Bivši ambasador Hrvatske u Rusiji se slaže s tezom da je pobunom grupe Wagner protiv vojnog vrha u junu Prigožin značajno ugrozio Putinov autoritet.

“Prva reakcija Putinova bila je da je one koji su organizirali pobunu pozvao izdajnicima. Kasnije, kad je postignut neki kompromis i u interesu toga da pohod na Mosku bude prekinut, najavljena je amnestija i za Prigožina, i za sve vagnerovce koji su u tome sudjelovali, ali nijedan ozbiljni analitičar nije vjerovao da će Putin u potpunosti oprostiti Prigožinu”, rekao je Kovačević.

Smatra da reakcija vagnerovaca najava nove pobune, ali i da je upitno koliko bi ona danas bila uspješna, jer su ruske sigurnosne službe sada spremnije za to.

Kovačević kaže da je smrt Prigožina za Putina samo potvrda da on ne oprašta onima koji su se protiv njega pobunili.

Rekao je da je to poruka drugim pripadnicima ruskog establišmenta koji eventualno pomišljaju na pobunu, ali i činjenica da se pobuna već jednom dogodila i činjenica da su ruske vlasti bile nespremne za tu pobunu pokazala je mnoge slabosti u Rusiji.

“Mislim da je Putin privremeno konsolidirao svoju vlast, ali da time problemi za njega ni iz daleka nisu prestali,” zaključio je Kovačević.

Izvor: Al Jazeera