Delić: Pored otpuštanja radnice, podnijeti krivičnu prijavu protiv nje i onih koji su snimali

Federalni ministar i direktor Zavoda Pazarić najavljuju da će biti otpuštena radnica koja je udarala štićenika, te najavljuju krivične prijave i protiv nje, ali i onih koji su događaj snimali.

Četiri godine nakon objave snimki koje ukazuju na nehuman tretman štićenika u Zavodu Pazarić kod Sarajeva, Al Jazeera Balkans dobila je na uvid novu uznemirujuću snimku.

Na njoj se vidi kako žena udara mladića s poteškoćama u razvoju.

U večerašnjem obraćanju, nakon emitovanja priloga, federalni ministar socijalne politike i direktor Zavoda Pazarić najavljuju da će biti otpuštena radnica koja je udarala štićenika, te najavljuju krivične prijave i protiv nje, ali i onih koji su događaj snimali.

“Ono što je moj zahtjev jeste da koliko se sutra ujutru otpusti radnica koja je učestvovala u ovom činu. Naravno, tražićemo i da Zavod Pazarić podnese krivičnu prijavu, pored otpuštanja radnice da podnese krivičnu prijavu i protiv same radnice koja je udarala dijete ali i protiv onih koji su to nijemo posmatrali, čak šta više, snimali su to a nisu poduzeli ništa da spriječe jednu takvu vrstu nasilja. Naravno, ministarstvo koje vrši nadzor nad zakonitošću rada će preduzeti sve aktivnosti da svi oni koji su učestvovali u ovom činu budu adekvatno sankcionisani i radićemo da se ovakvi i slični događaji više ne ponove,” poručio je Delić.

Direktor Zavoda kaže da je imao više sličnih krivičnih prijava i da ih je proslijedio nadležnim organima.

“Moram reći da i ja sam imao nekoliko takvih krivičnih prijava, te prijave ja kao direktor ne mogu istraživati, isti dan sam proslijedio nadležnim organima, ili MUP-u ili tužilaštvu za sada je samo jedna prijava, obaviješten sam obustavlja se, istraga zbog nepostajanja dokaza da je tako djelo izvršeno i sve ostale prijave u toku, procesuira tužilašto, i ja ih ne mogu komentarisati dok ne dobiju svoj epilog.”

 

Izvor: Al Jazeera