Schmidt: Ne znam koje droge koristi Dodik, ali nema veze sa političkom realnošću

‘Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je riječ o drogi tvrdoglavosti, ponosa koji mu ne daju vezu s političkom realnošću,’ rekao je Christian Schmidt komentarušiću posljednje poteze Dodika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt izjavio je na Dubrovnik Forumu, godišnjoj konferenciji o globalnim političkim kretanjima, da predsjedniku entiteta Republika Srpska Miloradu Dodiku neće dopustiti da od BiH napravi Transnjistriju. Ako niko nije zadovoljan Daytonom, dodao je, Dodik treba na njemu raditi i biti konstruktivan, a ne biti destruktivan i živjeti i vraćati se prošlosti.

“Možemo napraviti promjenu u Bosni i Hercegovini jer je institucionalna struktura bolja nego što je bila ranijih godina. Ne vidim da make believe world u koji očito Milorad Dodik sve više ulazi.

Ne znam koje droge koristi, ali čini se da je riječ o drogi tvrdoglavosti, ponosa koji mu ne daju vezu s političkom realnošću. Zato je na nama da pokušamo to obuzdati, dati jasno do znanja da to ne može utjecati na postojanje ili strukturu Bosne i Hercegovine”, rekao je Scmidt.

U Dubrovniku je Ivan Pavković.

Izvor: Al Jazeera