Cvijanović o odgovoru Guterresa: U pitanju je velika manipulacija

Članica Predsjedništva BIH iz RS-a Željka Cvijanović kaže da je Ministarstvo vanjskih poslova opstruiše i da je cijela priča o pismu koje je poslala generalnom sekretaru UN-a dokaz tih njenih tvrdnji.

Članica Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović kaže kako na prethodnoj sjednici nisu usvojeni zaključci o napadima entiteta RS na ustavni poredak BiH, koje je predložio njen kolega Denis Bećirović.

U medijima su se, kaže, raširile spekulacije.

Ističe da će Predsjedništvo ponovno glasati o Zaključcima.

Ako bude preglesana, Cvijanović poručuje kako će uložiti veto i o njima će se potom izjasniti Narodna skupština RS-a.

Govorila je i o pismu, koje je uputila, kako kaže, i diplomatskim i direktnim putem generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu i zatražila Rezoluciju Vijeća sigurnosti o imenovanju Christiana Schmidta za visokog predstavnika u BiH.

Cvijanović ističe kako je Guterresov odgovor objavljen u medijima, a nije stigao u njen kabinet, te da iz odgovora nije jasno postoji li takva rezolucija, jer za ostale visoke predstavnike njeni su saradnici našli ili rezolucije ili obavijesti o imenovanju.

Ona kaže da je Ministarstvo vanjskih poslova opstruiše i da je cijela priča o pismu koje je poslala generalnom sekretaru UN-a dokaz tih njenih tvrdnji, javlja Ljiljana Smiljanić iz Banje Luke.

Izvor: Al Jazeera