Nenezić: Pokret ‘Evropa sad’ će diktirati uslove, DPS bi pristao na koaliciju

Ana Nenezić kaže da će nakon skandala i optužbi u zadnjim danima kampanje, biti vrlo teško očekivati saradnju URA-e i Pokreta ‘Evropa sad’.

Visoki zvaničnik Pokreta Evropa sad Andrej Milović podnio je krivičnu prijavu protiv premijera Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića i drugih osoba, zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj u slučaju uhapšenog južnokorejskog bjegunca Do Kwona.

Milović u prijavi, koju je dostavio Specijalnom državnom Tužilaštvu, navodi da su Abazović i Adžić stvorili organizovanu kriminalnu grupu koja je namjeravala utjecati na izborni proces i kompromitovati Milojka Spajića i Pokret Evropa sad.

Najavio je da će tužilaštvu dostaviti konkretna imena i dokaze koji upućuju na to.

Premijer Crne Gore saopštio je kako postoji sumnja da je Do Kwon finansirao kampanju PES-a, da se sastajao sa Spajićem i da su imali poslovne odnose.

U Crnoj Gori u nedjelju se održavaju vanredni izbori.

Danas je posljednji dan kampanje.

Izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje Ana Nenezić kaže da pred samo kraj vrlo mirne izborne kampanje političari izlaze sa teškim optužbama i da će biti zanimljivo vidjeti kako će birači reagovati.

Kaže da je kampanja suštinski bira vrlo neinformativna, ali i netipična.

“Imamo jedan transfer sa onoga što je bila kampanja koja se bazirala na etnonacionalizmima – dakle na jačanju samih podjela i na pokušajima da se ostvari jačanja emocija birača u odnosu na te podjele. Ovo je prvi put da imamo kampanju koja je usmjerena na ono što su ekonomske politike, ali ostaje zebnja da li su te ekonomske politike utemeljene na onom što je realpolitika, ili zapravo govorimo o onom što je čisti populizam.”

Smatra da su partije davale obećanja koja nisu realno ostvariva i da je zabrinjavajuće za građane da bi nakon izbora moglo doći do povratka na stare pozicije – sa populizma na nacionalizam.

Vrlo je kompleksna situacija kada se govori o crnogorskoj političkoj sceni danas, smatra Nenezić, dodajući da je ona potpuno drugačija od one iz 2020. godine.

Nenezić kaže da je i ovoj kampanji došlo do “očite i direktne zloupotrebe državnih resursa”.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama, kaže kako “neće biti lako formirati stabilnu parlamentarnu većinu koja je Crnoj Gori u ovom trenutku itekako potrebna, posebno iz ugla evropskih integracija.”

Smatra da će nakon skandala i optužbi u zadnjim danima kampanje, biti vrlo teško očekivati saradnju URA-e i Pokreta ‘Evropa sad’.

Kaže da će Pokret ‘Evropa sad’ biti politički subjekt koji će diktirati dalje mogućnosti saradnje i koaliranja i da će ostale partije pristajati na uslove Pokreta ‘Evropa sad’ u želi da bude dio nove vlade.

“DPS bi vjerovatno pristao na tu vrstu saradnje u želji da uspije da se unutarstranički reformiše i ojača kao partija, s obzirom da su prilično zakasnili sa tim procesom.”

Nenzić kaže da vidi i mogućnost saradnje Demokrata i Pokreta ‘Evropa sad’, iako bi to podrazumijevalo isključenje pokreta URA.

Najlošiji scenarij za Crnu Goru jeste da do dogovora ne dođe što bi vodilo u nestabilnost i političku krizu i eventualno nove izbore, zaključuje Ana Nenezić.

Izvor: Al Jazeera