Bislimi o non-paperu: To nisu moje riječi, nego zaključci akademika u Srbiji

‘To nije moje tumačenje ili zaključak, to su uglavnom zaključci akademika u Srbiji,’ kaže zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi za Al Jazeeru.

Srpska akademija nauka i umjetnosti tvrdi da nije kreirala takozvani non-paper u kojem se formiranje zajednice srpskih opština na Kosovu dovodi u vezu sa takozvanim srpskim svetom i novom Republikom Srpskom.

Taj dokument juče je objavio zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi.

On tvrdi da “non-paper” Srpske akademije nauka i umjetnosti otkriva da zajednica srpskih opština nema za cilj da integriše lokalne Srbe na Kosovo, već da učini Kosovo nefunkcionalnim i tako pripremi put za podjelu.

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi bio gost Vijesti Al Jazeere.

Kaže da tvrdnja da – formiranje zajednice srpskih opština nema za cilj integraciju Srba na Kosova, već da posluži kao trojanski konj Beograda kako bi se Kosovo učinilo nefunkcionalnim – nije njegova tvrdnja nego stoji u dokumentu koji je objavljen na srpskom jeziku.

“To nije moje tumačenje ili zaključak, to su uglavnom zaključci akademika u Srbiji.”

Govoreći o trenutnim napetostima, kaže da je sporazum između Srbije i Kosova potpisan u Briselu 2013. godine podrazumijevao svojevrsnu vrstu transakcije iz koje obe strane trebaju nešto dobiti, ali da Kosovo dosad nije dobilo ništa.

Srbija je dobila dvije stvari, smatra Bislimi. Prvo, otvaranje pregovaračkog procesa sa EU, drugo je potvrda da sigurnosne snage Republike Kosovo neće ići na sjever bez konsenzusa sa KFOR-om. Treća stavka bilo je stvaranje zajednice opština sa srpskom većinom.

Ono što je Kosovo trebalo dobiti od te transakcije je da Srbija ne prigovara integraciji Kosova i članstvu regionalnim i međunarodnim organizacijama, te potpuno rasturanje paralelnih struktura, kaže Bislimi.

Kaže da je Srbija dobila dvije trećine elemenata, i samo još ZSO nije osnovano. “S druge strane, Kosovari nisu dobili ništa od tog sporazuma, uključujući rasturanje paralelnih struktura, a da ne govorimo o integraciji Kosova na evropskom putu,” kaže Bislimi.

Na pitanje kako gleda na slanje prijedloga Nacrta zajednice opština sa srpskom većinom koji je albanski premijer Edi Rama uputio kancelaru Scholzu i francuskom predsjedniku Macronu, Bislimi kaže da to nisu pregovori između Albanaca i Srba, i da jedino Kosovo može pregovarati.

Na najavu uvođenja sankcija Kurtiju i mogućoj suspenziji odluke o ukidanju bezviznog režima za građane Kosova, Bislimi kaže da ima puno “lažnih informacija koji cirkulišu u vezi sa mogućim mjerama”.

Kaže i da je, prema tumačenju međunarodnih zvaničnika, Kosovo radilo nešto što nije prema njihovim očekivanjima, i da je “duboko iznenađen takvim stavom.”

Evropska unija će morati da objasni kako su “mislili implementirati mjere protiv zemlje koja implementira vladavinu zakona na svojoj teritoriji”, kaže Bislimi.

Smatra da Srbija diktira napetosti na sjeveru Kosova i da će se morati uključiti u deeskalaciju situacije.

Izvor: Al Jazeera