Ukrajinska vojska otvara novi front i to prema Krimu

Glasnogovornica ukrajinske vojske poručila je da je sezona na Krimu počela, ali ne turistička, već sezona eksplozija i napada na položaje ruske vojske.

Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorava na opasnost od nuklearne nesreće u Zaporožju, gdje su intenzivirane borbe.

Direktor Agencije Rafael Grossi kaže da situacija u elektrani postaje nepredvidiva i potencijalno opasna. Proruske snage naredile su evakuaciju sela u toj regiji, koju su okupirali na početku invazije. Tvrde da su Ukrajinci posljednjih dana pojačali granatiranje u blizini fronta. I ranije je dolazilo do razmjene vatre u blizini elektrane, a obje strane međusobno su se optuživale za napade.

Širom Ukrajine izvedeni su brojni napadi dronovima.

Ukrajinski lokalni zvaničnici navode da su sistemi protuzračne odbrane oborili niz bespilotnih letjelica, uključujući i jednu iznad Kijeva. Istovremeno, ruske snage tvrde da su odbili ukrajinske napade dronovima na Krim. Vođa paravojne grupe Wagner zatražio je od ruskog ministra odbrane da njihove položaje u Bahmutu preda trupama čečenskog lidera Ramzana Kadirova i najavio da će ih uskoro napustiti zbog nestašice municije.

Više detalja o situaciji u Ukrajini iz Mikolajiva ima Tamer al-Samadi.

Izvor: Al Jazeera