Zašto je značajno dokazati udruženi zločinački poduhvat?

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši zvaničnici Službe državne bezbjednosti Srbije u Hagu su pravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora.

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši zvaničnici Službe državne bezbjednosti Srbije u Hagu su pravosnažno osuđeni na po 15 godina zatvora. Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma utvrdilo je da su krivi kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su srpske snage počinile u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovo je prva presuda kojom je sudski utvrđena uloga Beograda u zločinima u Hrvatskoj i BiH u ratovima 90-ih.

“Značajno je dovesti i odgovornost države Srbije na temelju ove pravosnažno osuđujuće sudske odluke. Davno je međunarodno pravo riješilo dilemu kada jedna država može odgovarati za protupravna djela svojih državljana. Prema općem međunarodnom pravu Republika Srbija jeste odgovorna za međunarodno protupravno djelo, odnosno u ovom konkretnom slučaju za međunarodni zločin ukoliko je povrijedila međunarodnu obavezu i ukoliko se ta povreda može njoj pripisati. Ako imamo, u ovom konkretnom slučaju, da je pravosnažno osuđeni dvojac Stanišić i Simatović bio na čelu određenih de jure organa države u vrijeme dok su bili članovi UZP-a i u vrijeme činjenja konkretnih zločina na području BiH znači da su oba ova uvjeta kumulativno ispunjena”, kaže Enis Omerović, profesor međunarodnog prava.

Izvor: Al Jazeera