NATO raspoređuje dodatnih 700 vojnika na Kosovu

Alijansa je naredila raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnom statusu pripravnosti za raspoređivanje.

Na sjeveru Kosova od jutros je mirno, nakon jučerašnjih sukoba demonstranata srpske nacionalnosti iz opština sa Sjevera s pripadnicima KFOR-a.

U blizini zgrade opštine Zvečan okupili su se uglavnom zaposleni u opštini.

Kfor blokira sve prilaze zgradi i postavlja bodljikavu žicu, a prisutna su i vozila specijalne jedinice policije Kosova.

Građani su bili okupljeni i ispred zgrade opštine Zubin Potok i Leposavić, gdje je novoizabrani gradonačelnik proveo noć.

Prekid ovog vida protesta najavljen je za danas nakon 16:00 sati, kao i ponovna okupljanja narednih dana u toku radnog vremena.

Nakon jučerašnjih incidenata, prema podacima bolnice u Mitrovici, povrijeđeno je više od 50 demonstranata, a prema podacima Kfora, povrijeđeno je 30 pripadnika te vojne misije.

NATO je saopćio da raspoređuju 700 dodatnih vojnika na Kosovu.

Kao odgovor na posljednje nemire i povređivanje 30 pripadnika NATO snaga za Kosovo, NATO je naredio raspoređivanje Operativnih rezervnih snaga za Zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnom statusu pripravnosti za raspoređivanje, poručili su iz Alijanse na Twitteru.

Al Jazeerin Zoran Kosanović prati situaciju na sjeveru Kosova.

Izvor: Al Jazeera