Policija obezbjeđuje opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću

U Zvečanu policija je koristila suzavac kako bi rastjerala građane srpske nacionalnosti koji su pokušali da blokiraju rad opštinske administracije koju od petka vodi gradonačelnik Albanac.

U Zvečanu, na sjeveru Kosova, policija je koristila suzavac kako bi rastjerala građane srpske nacionalnosti koji su pokušali blokirati rad opštinske administracije koju od petka vodi novoizabrani gradonačelnik Albanac.

Slični incidenti zabilježeni su i u Leposaviću.

Novoizabrani gradonačelnici Zubinog potoka, Leposavića i Zvečana u petak su, uz asistenciju kosovske policije, ušli u opštinske zgrade.

Danas bi im trebao biti prvi radni dan, ali tome se protive građani srpske nacionalnosti koji su većina u tim mjestima i koji su bojkotovali izbore na kojima su izabrani gradonačelnici iz kosovskih političkih stranaka.

Zgrade u kojima je sjedište opštinskih administracija čuvaju jedinice specijalne policije Kosova, a na ulicama su prisutni i pripadnici KFOR-a.

Okupljeni u Zubinom Potoku pokušali su razgovarati i s predstavnicima KFOR-a.

KFOR je saopštio da je pojačao prisustvo svojih snaga na sjeveru Kosova i pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koju mogu podići tenzije ili dovesti do eskalacije stanja.

U skladu sa svojim mandatom KFOR je spreman preduzeti sve neophodne radnje kako bi omogućio sigurno okruženje na neutralan i nepristrasan način. Komandant KFOR-a je u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike sigurnosnih organizacija institucija na Kosovu, Generalštabom Vojske Srbije, misijom Evropske unije za vladavinu prava kao i sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

KFOR poziva Beograd i Prištinu da se uključe u dijalog koji predvodi Evropska unija radi smanjenja tenzija kao jedini put ka miru i normalizaciji.

U Zvečanu je Zoran Kosanović.

Izvor: Al Jazeera