Picula: Opozicija pokazala da može parirati Erdoganu i AKP-u

Oporba je na ovim izborima pokazala da može u najbolju ruku parirati ne samo Recepu Tayyipu Erdoganu, nego i njegovoj stranci i koaliciji.

Sa 52 posto osvojenih glasova, Recep Tayyip Erdogan pobjednik je drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Boško Picula kaže da će na kraju Erdogan osvojiti isti broj glasova kao i 2018. godine.

Njegova podrška stagnira ili je blago pala, ali pošto je bio personalizacija turske politike, dio biračkog tijela koji je htio stabilnost i kontinuitet, više je inklinirao da Tursku vodi isti čovjek, nego šarenolika opozicija, kaže Picula.

“Oporba je na ovim izborima pokazala da može, u najbolju ruku, parirati ne samo Erdoganu, nego i njegovoj stranci [Partija pravde i razvoja – AKP] i koaliciji.”

“Mislim da je u tim odmjeravanjima oporba puno više izgubila na parlamentarnim izborima. Mislim da je tamo mogla napraviti 10 ili 20 mandata više i zapravo doći u vrlo izjednačujuću situaciju sa strankom okupljenom oko stranke predsjednika Erdogana. Tako da i ovaj rezultat, koji je natjerao Erdogana da u drugom krugu traži novo povjerenje, puno govori”, smatra Picula.

Izvor: Al Jazeera