Picula: Izbori odlučeni prije dvije sedmice, Erdogan gradi svoje mjesto u historiji

U ovih pet godina su aktuelni turski predsjednik i njegova Partija pravde i razvoja izgubili značajno povjerenje, ali ne i vlast.

Preliminarni rezultati pokazuju da aktuelni predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan vodi u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Čini se da su izbori odlučeni prije dvije sedmice, smatra Boško Picula, profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dodajući da se “dio biračkog tijela koji inklinira konzervativnom dijelu političke scene koji u Erdoganu vidi stabilnost, kontinuitet i branu širenju vanjskih i unutrašnjih kriza odlučio za državnika kojem mogu vjerovati”.

U ovih pet godina su Erdogan i njegova stranka izgubili značajno povjerenje, ali ne i vlast, kaže Picula.

Smatra da će sljedećih pet godina biti najslabiji u odnosu na dva prethodna desetljeća te da Erdogan sebe vidi kao čovjeka koji mora zadržati mjesto u turskoj političkoj historiji, da će se izgrađivati u tom smjeru, kao najvažniji turski državnik u proteklih 100 i nešto godina, uz Kemala Ataturka.

“Turska, zahvaljujući svome sustavu i političkoj kuluturi, danas funkcionira kao demokracija i ostaje u krugu zemalja koji imaju demokraciju”, naglašava Picula.

Izvor: Al Jazeera