Klasić: Uz žrtve se komemorira i ustaški režim

Ubistva pripadnika oružanih snaga NDH dok su pred partizanima bježali prema austrijskoj granici u maju 1945. i dalje izaziva kontroverze.

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman pridružio se komemoraciji blajburškim žrtvama u Stocu u Bosni i Hercegovini.

Ubistva vojnika oružanih snaga Nezavisne države Hrvatske (NDH), saveznika njemačkih nacista i civila koji su početkom maja 1945. godine krenuli prema austrijskoj granici u bijegu pred partizanima, do danas izaziva podijeljena mišljena.

Dok je za jedne komemoriranje tih žrtava umanjivanje zločina koje su počinile nacističke snage i njihovi saveznici tokom Drugog svjetskog rata, za druge je to tek molitva za duše ubijenih.

“Svatko normalan dopušta pravo svakom pojedincu i obitelji da komemoriraju poginule članove obitelji“, rekao je Al Jazeeri Hrvoje Klasić, historičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

“Međutim, nitko normalan ne može komemorirati jedan režim, a bojim se da uz onu prvu komemoraciju koju sam naveo, uvijek ide i ova druga.“

Klasić kaže da bi one koji su bili u nedjelju na komemoraciji u Stocu pitao: Smatraju li da je NDH bila marionetska fašistička tvorevina, koju su osnovali Adolf Hitler i Benito Mussolini; smatraju li oni da je to bila država u kojoj je počinjen genocid nad Srbima, Romima i Židovima; smatraju li da su ustaški režim, Ante Pavelić i svi ostali bili na krivoj strani povijesti…

“Ako čujete od njih da se slažu sa tim, onda možemo pričati […] Ali, bojim se da to nećemo čuti“, rekao Klasić.

Izvor: Al Jazeera