Janjić: Zloupotreba Srba sa Kosova koji se dovode na skup u Beogradu

Predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose smatra da je prisutna zloupotreba pitanja Kosova, pa i Srba sa Kosova, koji se dovode na skup u Beogradu.

Kosovska policija je ušla u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić uvodeći novoizabrane načelnike u opštinske prostorije.

Grupa građana pokušala je da spriječi specijalne službe u tome nakon čega je došlo do nereda.

U Leposaviću su bačene šok-bombe i suzavac, dok su se pucnji čuli u Zvečanu gdje je policija prijavila pet povrijeđenih policajaca, ali i štetu na nekoliko službenih vozila, od kojih je jedno i zapaljeno.

Sirene su se oglasile u svim opštinama.

Kosovska policija je ranije saopštila da pomaže gradonačelnicima tri opštine da uđu u zgrade nakon jučerašnjeg polaganja zakletve i preuzimanja dužnosti.

Gradonačelnici su izabrani glasovima manje od četiri posto birača jer su Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, bojkotovali izbore krajem aprila.

Lokalni izbori održani su zbog povlačenja Srba iz kosovskih institucija.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu reagovala je putem Twittera.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju trenutne poteze kosovskih vlasti da pristupe opštinskim zgradama na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere treba odmah prekinuti”, navodi se u saopštenju.

Dušan Janjić, predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose kaže da su akcije kosovske policije “najavljivane, očekivane i nažalost dogodile su se”.

Kaže da je “sada nužna saglasnost između Berlina i Washingtona” da se spriječi bilo koji vid eskalacije i da se zatvori bezbjednosni i instucionalni vakum na sjeveru Kosova.

Janjić smatra da je prisutna zloupotreba pitanja Kosova, pa i Srba sa Kosova, koji se dovode na skup u Beogradu.

Smatra da Vučić treba da prestane sa daljim potpaljivanjem i učestvovanjem sa Kurtijem u igri održavanja statusa quo.

Kaže kako vjeruje da neće biti širih oružanih sukoba na sjeveru Kosova.

Izvor: Al Jazeera