Izlazne ankete u Grčkoj pokazuju vodstvo vladajuće partije

Prema rezultatima izlaznih anketa vodi Nova demokratija – konzervativna partija trenutnog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, javlja Al Jazeerin Zoran Kosanović iz Atine.

U Grčkoj se održavaju parlamentarni izbori.

Zoran Kosanović javlja da su birališta zatvorena i da se počelo sa objavljivanjem rezultata izlaznih anketa. Po njima Nova demokratija – konzervativna partija trenutnog premijera Kyriakosa Mitsotakisa – vodi na izborima. Prema izlaznim anketama oni su osvojili 40 posto glasova, što nije dovoljno za samostalno formiranje vlade, javlja Kosanović.

S druge strane, ljevičarska Syriza nekadašnjeg premijera Alexisa Tsiprasa je osvojila oko 30 posto glasova, pokazuju izlazne ankete.

“Čini se da je sada ključ u rukama treće partije – socijalističkog PASOK-a, koji poručuje da na čelu nove vlade ne želi da vidi ni Mitsotakisa, ni Tsiprasa,” javlja Kosanović.

Na centralnom gradskom trgu Sintagma u Atini već je počelo slavlje pristalica Nove demokratije, iako još nije dovoljno jasno da li će željeti formirati vladu sa drugom partijom, ili računaju na novo glasanje za 40 dana kada bi se glasalo po novom izbornom zakonu po kome pobjednik izbora dobija bonus od 50 mandata, i to bi bilo dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Izvor: Al Jazeera