Pejović: Moramo biti zabrinuti ako ‘Evropa sad’ bude koalirala sa partijama nekadašnjeg DF-a

Programski direktor nevladine organizacije UZOR Marko Pejović kaže da je govor novog predsjednika Crne Gore ohrabrujući.

Jakov Milatović položio je zakletvu za trećeg predsjednika Crne Gore.

Svečana ceremonija održana je u parlamentu u Podgorici umjesto na tradicionalnoj svečanosti u Cetinju.

Osim zvaničnika zemalja regije, ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Programski direktor nevladine organizacije UZOR Marko Pejović kaže da je govor novog predsjednika Crne Gore ohrabrujući.

Kaže da postoje očekivanja od Pokreta Evropa sad iz kojeg dolazi Milatović, da održi geostrateško opredjeljenje Crne Gore na kursu, kada je u pitanju vanjska orijentacija Crne Gore, ali da to zavisi i od koalicionog kapaciteta Pokreta ali i od toga skim će u postizbornu koaliciju.

“Ukoliko potencijalni partneri budu Demokrate i URA, ja vjerujem da se nešto neće značajnije promijeniti kada govorimo o spoljnom oprijedjeljenju Crne Gore, dok ukoliko se bude koaliralo sa partijama iz nekadašnje koalicije Demokratskog fronta, onda moramo biti zabrinuti da spoljnja orijentacija Crne Gore može biti dovedena u pitanje, a posebno evropski put, imajući u vidu sve poruke međunarodnih partnera kada govorimo o partijama koje su dio nekadašnjeg DF-a.”

Kaže i da je značajno to da su se na inauguraciji pojavili predsjednici država regiona.

Izvor: Al Jazeera