Milatović položio zakletvu: Ubrzati put ka EU, eliminisati vještačke podjele

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u crnogorskom parlamentu, čime je službeno stupio na dužnost.

Nakon polaganja zakletve i preuzimanju dužnosti predsjednika Crne Gore, Jakov Milatović je poručio da će biti predsjednik svih njenih građana, ali da posao koji očekuje državu neće biti kratkoročan i lak.

Poručio je da će najveći prioritet biti ubrzanje puta Crne Gore ka Evropskoj uniji, ali će se založiti i za eliminisanje unutrašnjih podjela, izgradnju jakih institucija, nepristrasnu pravdu i društvo jednakih šansi.

Zahtjevat će, kazao je, punu posvećenost da u Crnoj Gori više ne bude podjela za koje je rekao da se izazivaju vještački da se prikrije rastakanje opštih dobara i uvećanje ličnog bogatstva.

“Vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih – a to je ljubav prema Crnoj Gori. Predstavljaću svakog od nas u naporima da tamo gdje su nas dijelili iznađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora”, poručio je Milatović.

Rekao je da osjeća posebnu čast i ponos što polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika.

„Smatram privilegijom, ali i najvećom odgovornošću, što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen, koju beskrajno volim, u čije temelje su životno djelo utkale generacije mojih predaka… I da sam mogao da biram, rodio bih se baš ovdje, na najljepšem parčetu zemlje protkanom viševjekovnom borbom za opstanak, ušuškanom između mora i kamena. Inspiraciju na funkciji tražiću u nadahnuću Balšića, Vojislavljevića, Petrovića, antifašističkoj borbi Crne Gore i pregalaštvu postratnih generacija. Biću istinski predsjednik svih građana, nezavisno od njihove političke, vjerske i nacionalne pripadnosti ili bilo kog drugog ličnog svojstva”, naveo je Milatović.

Istakao je da Crna Gora više nikada ne smije da dozvoli da se bilo bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno.

“Moja misija je Crna Gora jednakih šansi za sve građane, u kojoj su vrijedan rad i obrazovanje glavni faktori za uspjeh u životu. To je moja priča za koju želim da postane priča svih nas u Crnoj Gori. Biću kohezivni faktor u zajedničkoj borbi za bolju Crnu Goru. Izgradnja demokratskih institucija zadatk je svih”, kazao je Milatović.

Odlukom da se inauguracija održi u Podgorici, Milatović je prekinuo dosadašnji državni protokol i praksu polaganja zakletve na Cetinju.

Inauguraciji su prisustvovali predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Hrvatske Zoran Milanović, članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Denis Bećirović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Prisustvovao je i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović, nekadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, bivši premijeri Zdravko Krivokapić, Duško Marković i Igor Lukšić.

Zvaničnom stupanju na dužnost novoizabranog predsjednika Crne Gore prisustvovali su i specijalni izaslanici SAD-a, Velike Britanije i Njemačke za Zapadni Balkan – Gabriel Escobar, Stuart Peach i Manuel Sarrazin, kao i premijer Bugarske Galeb Donev.

Milatović je ubjedljivo pobijedio Đukanovića u drugom krugu predsjedničkih izbora 2. aprila, kada mu je povjerenje dalo 60 posto građana Crne Gore.

On je treći predsjednik Crne Gore od obnove državnosti 2006. godine. Prethodno su tu dužnost obavljali Filip Vujanović i Milo Đukanović.

Izvor: Al Jazeera