Džidić: Optuženja za korupciju u BiH su statistička greška

Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabavke 100 kineskih respiratora.

Sud Bosne i Hercegovine nepravomoćno je osudio premijera Federacije BiH Fadila Novalića za zloupotrebu položaja i kršenje zakona u procesu javne nabave 100 kineskih respiratora u vrijeme pandemije korona virusa. Uz njega, krivima su proglašni i bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić koji je nabavio respiratore. Zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je optužbi za nesavjestan rad u službi.

“U posljednje dvije-tri godine smo vidjeli da su optužbe za korupciju, posebno visokog nivoa, statistička greška, da imamo po jednu-dvije optužnice, neke koje se nalaze u revizorskim izvještajima starijim od 10 godina, tako da u tom smislu ne vidimo nikakve pozitivne pomake. Tek treba da vidimo hvatanje u koštac sa sistemskom korupcijom”, kaže Denis Džidić, izvršni direktor Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Al Jazeera