Popov: Srbija i Hrvatska da odu korak dalje od posjeta i dobrih riječi

‘Od ovih poseta i dobrih reči treba da se ode korak dalje i da to rezultira konkretnim rešavanjem otvorenih pitanja, i da to ne bude stvar više političke volje, nego da to bude uobičajena praksa’.

U Zagrebu se održava velika skupština Srpskog narodnog veća sa ciljem rešavanja pitanja proizašlih iz rata, kao i prava nacionalnih manjina.

Skupu prisustvuje i premijerka Srbije Ana Brnabić, koju je prethodno u Banskim dvorima primio predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

Kako su istakli na skupštini, razgovor je bio otvoren i konkretan.

Izražena je i nada da će se otopljavanje odnosa dvije zemlje, s kojim se krenulo početkom godine, nastaviti novim nizom sastanaka koji će doprineti dijalogu i izgradnji mira.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da je značaj posjete Ane Brnabić Hrvatskoj u tome što nije prekinut slijed dobrih događaja – uzajamnih posjeta.

Važno je da se ne završi na ovom, smatra Popov.

“Nije dovoljno ostati samo na tim susretima, ranije čak ni tih susreta nije bilo. Naredni korak mora da bude početak rešavanja tih otvorenih pitanja. Ja se nadam da će biti zakazana i zajednička sednica dviju vlada, ovaj put bi to dobro bilo da bude u Beogradu, da premijer Plenković dođe u Srbiju, ali isto tako da se unapredi interparlamentarna saradnja koje je sada na veoma niskom nivou. […] Od ovih poseta i dobrih reči treba da se ode korak dalje i da to rezultira konkretnim rešavanjem otvorenih pitanja, i da to ne bude stvar više političke volje, nego da to bude uobičajena praksa – jer pogoršani odnosi nije elemetarna nepogoda, nego stvar političke volje i jedne i druge strane,” kaže Popov.

Izvor: Al Jazeera