Spahiu: Kosovo će postati članica Vijeća Evrope

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu smatra da će Kosovo postati članica Vijeća Evrope i da je obezbijeđena potrebna dvotrećinska većina glasova.

Vijeće sigurnosti UN-a raspravlja o novom šestomjesečnom izvještaju generalnog sekretara Antionija Guterresa o radu Misije UN-a na Kosovu.

Guterres je u izvještaju pozdravio sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i dogovor Srbije i Kosova o njegovoj provedbi.

Naveo je da novi okvir dijaloga ima potencijal unaprijediti proces postizanja dugoročnih rješenja.

Sjednicom Vijeća sigurnosti predsjeda Rusija, a Srbiju i Kosovo predstavljaju ministri vanjskih poslova Ivica Dačić i Donika Gervalla-Schwarz.

Profesor političkih nauka Nexhmedin Spahiu kaže da se cijela rasprava svodi na to da su svi sretni što postoji jedan dogovor između Kosova i Srbije. Ipak, naglašava da ima nedosljednosti, jer ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić istovremeno kaže kako ne može da prihvati da Kosovo bude član Ujedinjenih nacija, dok u dogovoru stoji da se Srbija neće protiviti učlanjivanju Kosova u bilo koju međunarodnu organizaciju. “I dalje postoje problemi koji ne ukazuju na to da su strane spremne da sprovedu taj dogovor,” kaže Spahiu.

Spahiu smatra da će Kosovo postati članica Vijeća Evrope i da je obezbijeđena potrebna dvotrećinska većina glasova.

Izvor: Al Jazeera