Amerika radi na poboljšanju odnosa sa Srbijom i njenom udaljavanju od Rusije

Washington želi preko svog vrlo iskusnog ambasadora Chrisa Hilla približiti Srbiju SAD-u, EU i NATO savezu, bolje rečeno – udaljiti je od ogromnog ruskog utjecaja Rusije, javlja Ivica Puljić.

Ministarstvo odbrane Srbije demantovalo je da je ta država pristala isporučiti oružje Ukrajini ili da ga je već poslala.

Kako je objavila agencija Reuters, a na temelju povjerljivog dokumenta Pentagona koji sadrži odgovore 38 evropskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku i pomoć u oružju, Srbija je odbila pružiti obuku, ali se obavezala da će poslati pomoć u oružju ili ju je već isporučila. Također je rečeno, kako se navodi, da Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost u budućnosti osigurati oružje Ukrajini.

Nema novih detalja oko ovog slučaja niti reakcija u SAD-u, javlja Ivica Puljić iz Washingtona.

Kaže i da su američki mediji dosta aktivni oko tema Srbije, Ukrajine i oužja, ali da se još ne zna pozadina.

Puljić naglašava da je primjetno kako SAD posljednjih mjeseci pokušava poboljšati odnos sa Srbijom.

“Jedno je vrlo sigurno što se američke politike prema Srbiji tiče – posljednji mjeseci, pa rekao bi i posljednja godina – godina i pol, posvećeni su poboljšanju odnosa Washingtona i Beograda. Washington želi preko svog vrlo iskusnog i dobro upućenog ambasadora Chrisa Hilla, koji je u Beogradu, približiti Srbiju SAD-u, EU i NATO savezu, bolje rečeno – udaljiti je od ogromnog ruskog utjecaja,” kaže Puljić.

Izvor: Al Jazeera