Pokuševski: Pravda je spora u Srbiji, nema adekvatnog odgovora institucija

Stanje ljudskih prava u Srbiji nije napredovalo i nije zadovoljavajuće – ocijenio je Beogradski centar za ljudska prava u izvještaju za prošlu godinu.

Stanje ljudskih prava u Srbiji nije napredovalo i nije zadovoljavajuće – ocijenio je Beogradski centar za ljudska prava u izvještaju za prošlu godinu.

Za to odgovornom smatraju aktuelnu vlast koja, navode, nastoji ugušiti drugačije mišljenje i kritiku.

Kako navode, na djelu je obračun sa svima koji misle drugačije – i političkim protivnicima i građanima.

Položaj novinara ogleda se kroz podnošenja slap tužbi, a kao primjer naveden je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić koji je istaknuo višemilionske zahtjeve protiv BIRN-a.
U 2021. i 2022. podneseno je 40-ak takvih tužbi.

Kako je navedeno, govor mržnje je preplavio javni život, ali to ne dovodi do reakcije nadležnih institucija.

Beogradski centar kaže da je izvršna vlast imala primat nad zakonodavnom i sudskom, kao i da usvojeni pravosudni zakoni, pokazuju “izuzetan politički utjecaj” na to područje.

Građani nisu uspjeli uspostaviti odgovarajući dijalog s nositeljima vlasti, za što je “vlast odgovorna”, o čemu govore brojni protesti.

Izvještaj je pokazao i da 90 posto ispitanih građana smatra kako izbori u Srbiji nisu ni pošteni, ni slobodni.

Programski direktor Beogradskog centra za ljudska prava Dušan Pokuševski da u Srbiji ne postoji zadovoljavajući nivo poštovanja i zaštite ljudskih prava.

Kaže da u Srbiji ne postoji adekvatan odgovor institucija kada dođe do povrede ljudskih prava i da građani sve češće, upravo zbog izostanka odgovora institucija – pronađu načina da se njihov problem čuje. Naglašava veliki broj protesta koji se održao u Srbiji u protekloj godini koje građani koriste kao kanale da pošalju poruku koju niko ne želi da čuje i počnu rješavanje problema koji se ne rješavaju.

 

Izvor: Al Jazeera