Ivanković: Todorić bi mogao uzdrmati političku scenu u Hrvatskoj

Politički analitičar Željko Ivanković smatra da postoji mogućnost da Ivica Todorić uzdrma političku scenu, ako se zaista upusti u političku borbu.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda proglasilo je nezakonitim dokazom finansijsko vještačenje u slučaju “Veliki Agrokor”.

Razlog je što izvještaj nije napravila nezavisna poljska revizorska kompanija KPMG već njena hrvatska podružnica, čiji su vještaci u sukobu interesa, jer su radili i za Agrokor u vrijeme vanredne uprave.

Vještačenje je plaćeno 1,3 miliona eura, a na njemu se temelji optužnica protiv Ivice Todorića i 12 osoba za izvlačenje blizu 160 miliona eura iz nekadašnjeg koncerna Agrokor.

Vještačenje će, prema toj odluci suda, biti izuzeto iz predmeta protiv Todorića, ali odluka nije konačna jer Državno tužilaštvo ima pravo žalbe.

Politički analitičar i viši predavač Gradskom univerzitetu u Pragu Željko Ivanković kaže da je “ovo jedna od faza koja je sasvim svejedno u kojem će smjeru odvijati”, ali  da vjerovatno ide prema padu optužnice.Ako nekako i dođe do podizanja optužnice, proces bi trajao idućih desetak godina, kaže Ivanković.

Kaže da suđenje prvenstveno ima političku dimenziju i da se radi o demonstraciji političkog odnosa snaga. Todorićeva najava ponovnog ulaska u političku arenu, potvrđuje tezu da je politička dimenzija u cijeloj priči puno važnija, smatra Ivanković.

Smatra da Todorić nema visok politički potencijal, ali naglašava da se isto tako činio i Donald Trump godinu prije nego što je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Ivanković smatra da ipak postoji mogućnost da uzdrma političku scenu, ako se zaista upusti u političku borbu. Naglašava da to ne znači da  ima potencijal da preuzme vlast, ali ima potencijal da oslabi sadašnjeg hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Izvor: Al Jazeera