HND zbog sumnje u zataškavanje okolnosti smrti Matijanića traži ostavku Beroša

Šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, Ministarstvo zdravlja Hrvatske još nije provelo novu istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u njegovom liječenju.

Šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, Ministarstvo zdravlja Hrvatske još nije provelo novu istragu kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u njegovom liječenju, što je peticijom još u septembru zatražilo gotovo 5.000 građana.

Zbog sumnje da vlast zataškava okolnosti smrti, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) traži ostavku resornog ministra Vilija Beroša. Vladimir Matijanić umro je u Splitu 5. augusta prošle godine od posljedica bolesti povezanih sa COVID-om 19, sat i po nakon što je ekipa hitne pomoći odbila da ga hospitalizira. Zaključak stručne komisije Ministarstva zdravlja bio je da u pružanju medicinske pomoći nije bilo značajnih stručnih propusta. Ministar Beroš je uoči sutrašnjeg protesta HND-a poručio da su određene disfunkcionalnosti i manji propusti upućeni na postupanje Hrvatskoj ljekarskoj komori, Komori medicinskih sestara i županijskom državnom tužilaštvu u Splitu, kao i da su na njima dalje aktivnosti.

Više informacija iz Zagreba donosi novinarka Al Jazeere Nikolina Zavišić.

Izvor: Al Jazeera