Petrović: Vučić prelomio da prihvati sporazum za Kosovo

Glavni urednik lista ‘Danas’ misli da je predsjednik Srbije odlučio prihvatiti sporazum za Kosovo jer je ocijenio da bi njegova vlast postala krhka ukoliko dođe do nametanja evropskih sankcija.

Vlada Srbije obilježila je 100 dana rada obilaskom juga, najsiromašnijeg dijela države.

U opštini Lebane rezultate su predstavili premijerka Ana Brnabić i ministri. Ističu da su prva tri mjeseca rada obilježili finansijska i energetska stabilnost, te nestabilnost na Kosovu.

Glavni i odgovorni urednik lista “Danas” – Dragoljub Petrović kaže da je “ova vlada, kao i sve ostale, karakteristična po tome što je nju sastavio Aleksandar Vučić.”

“Karakteriše ovu vladu to što je danas 107. dan te vlade, ali je neko zaboravio da na 100. dan obeleži taj mini-jubilej, pa su se setili da obeleže 107. dana, što govori dosta o samoj vladi – koja nije sigurna ni čemu služi i da li treba da obeleži 100 dana… jer to je vlada kontinuiteta” kaže Petrović.

Smatra da je ova vlada ustvari “nevladina organizacija Aleksandra Vučića, koja se uglavnom bavi odbranom Aleksandra Vučića i sprovođenjem onog što on odluči u raznim sektorima kojima se bavi vlada.”

“To je vlada nekih poluanonimnih ljudi koji se bave raznim stvarima, a najviše se bave odbranom predsednika Srbije, odnosno lidera njihove stranke, i to je vlada koja ni spoljnu politiku ni neke druge stvari ne može samostalno da vodi. A predsednica vlade je prosto žena koju predsednik Srbije vodi na daljinsko upravljanje, ona nema neku svoju autonomiju, nema neki svoj autoritet,” kaže Petrović.

Vučić, da bi potvrdio svoj legitimitet i da se ojača – voli da mijenja vlade, smatra Petrović. Kaže i da je priča oko mogućeg raspisivanja novih vanrednih izbora posljedica pritiska oko Kosova – da Vučič želi prije odluke oko sporazuma za Kosovo – koja bi možda naštetila njegovom rejtingu – možda raspisati izbore i nekako se obezbijediti za naredne dvije, tri godine. “To je njegov pokušaj da napravi temelj da prihvati taj sporazum za Kosovo, što bi faktički značilo priznavanje Kosova, ali nezvanično.”

Petrović misli da je predsjednik Srbije odlučio prihvatiti sporazum za Kosovo jer je ocijenio da bi njegova vlast postala krhka ukoliko dođe do nametanja evropskih sankcija.

“Mislim da je on prelomio da to prihvati, pre svega što je to uslov da on opstane na vlasti. I on je sam rekao da mu je prećeno i prestankom evropskih integracija, i uvođenjem viza, i prekidom investicija – i mislim da je on u ovom trenutku procenio da će njegova vlast postati jako krhka ukoliko do toga dođe. A Kosovo se nekako ovde i računa kao da je nešto što je već druga država, i što je izgubljeno. Naravno, mnogi građani će to osetiti kao neku izdaju, ali ja mislim da će se to hendlovati raznim stvarima koje će Vučić pričati i koje će njegovi mediji lakirati.”

Izvor: Al Jazeera