Ukrajinci nastavljaju granatiranje linija snabdijevanja ruskih naga

Ukrajinci ističu da su u proteklim satima uspjeli uništiti pet plovila koje je ruska vojska koristila na rijeci Dnjepar za prebacivanje snaga i opreme, javlja Al Jazeerin reporter.

Nema mira na istoku Ukrajine, gdje vojska te zemlje ističe da je spriječila osam velikih pješadijskih napada ruske vojske na linijama istočno i sjeverno od Bahmuta.

Kijev je saopštio da ruska vojska nastavlja sa zračnim i raketnim udarima na infrastrukturne ciljeve.

Udari su posebno intenzivirani u oblastima Herson, Nikolajev i Zaporožje na jugu zemlje.

Ukrajinska vojska je izvela artiljerijske udare na ruske položaje na lijevoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona.

“Vojna komanda u Zaporižju je kazala da su ruske snage samo u proteklim satima izvele više od 150 artiljerijskih udara,” javlja Al Jazeerin reporter Tamer Al-Samadi.

“Jedna od bitnijih vijesti koje su objavili Ukrajinci a tiče se južnog dijela zemlje jeste da su njihovi vojnicu uspjeli eliminisati i posljednje uporište ruske vojske na desnoj obali rijeke Dnjepar južno od Nikolajeva.
Što se tiče Zaporižja ukrajinska vojska je saopštila da nastavlja granatiranje linija snabdijevanja ruskih naga od poluotoka Krima prema jugu Ukrajine.
To se prije svega odnosi na mostove preko kojih stiže ruska logistika do jedinica na terenu.
Ukrajinci također ističu da su u proteklim satima uspjeli uništiti pet plovila koje je ruska vojska koristila na rijeci Dnjepar za prebacivanje snaga i opreme,” javlja Al-Samadi.

 

Izvor: Al Jazeera