Katarski emir pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da vrati Izrael za pregovarački stol

U obraćanju Vijeću za saradnju u Zaljevu, u Dohi, emir Katara Tamim Bin Hamad Al Thani osudio je agresiju na palestinski narod u Gazi.

U obraćanju Vijeću za saradnju u Zaljevu, u Dohi, emir Katara Tamim Bin Hamad Al Thani osudio je agresiju na palestinski narod u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, pozivajući Vijeće sigurnosti UN-a da vrati Izrael za pregovarački stol.

“Siguran sam da će države članice grupe saradnjom mogu doći dogovora koji će pomoću rješavanju određenih regionalnih problema. Ovaj samit je sazvan dok se u regionu odvija humanitarna katastrofa bez presedana koja je posljedica agresije na palestinski narod, našu braću i sestre u Gazi i na okupiranim palestinskim teritorijama. Zločinima protiv humanosti izraelskih okupacijskih snaga prekšrene su sve političke, etičke i humanitarne norme. Nažalost, uprkos tome što je obim zločina dokumentovan i prikazan i što su ljudi širom svijeta izašli na ulice i digli glas protiv tih zločina, mnogi i dalje ne žele pozvati na prekid vatre. Međunarodnu zajednicu treba biti stid jer dozvoljava da se ovaj gnusi zločin odvija već više od 2 mjeseca. Sistematično i namjerno se ubijaju nevini, nenaoružani civili, žene i djeca. Cijele porodice su ubijene, infrastruktura je uništena, a voda, hrana i gorivo se koriste kao oružje. Uništavaju se bolnice i škole pod izgovorom samoodbrane, iako okupacijske snage ne mogu koristiti samoodbranu kao izgovor. Ovdje se radi o genocidu koji čini Izrael”, poručio Al Thani.

Izvor: Al Jazeera