Ne prestaju izraelski napadi na bolnice i škole u Gazi

Zdravstvene ustanove u Gazi su pretrpane ranjenicima, dok UN upozorava na katastrofalne posljedice, te širenje straha i panike.

Izrael je proširio napade u centralnom i južnom dijelu Gaze. Civili u tom području doživjeli su jednu od najgorih noći od početka rata, koji traje gotovo dva mjeseca.

Više od 100 Palestinaca ubijeno je u sinoćnjem izraelskom bombardovanju Gaze. Od subote je ubijeno više od 800 ljudi, a od 7. oktobra najmanje 15.899. Među metama je bio izbjeglički kamp Jabalia, gdje su spasioci tokom noći rukama otkopavali ruševine u potrazi za preživjelima.

Izraelske snage gađale su bolnicu Kamal Adwan, na sjeveru Gaze. Iz tamošnjeg ministarstva zdravlja navode da je ta ustanova pred gašenjem zbog nedostatka struje.

U napadu je ubijeno najmanje četvero ljudi, a ranjeno devetero. Sve žrtve su raseljeni Palestinci koji su u bolnici potražili sklonište. Zdravstvene ustanove u Gazi su pretrpane ranjenicima, dok UN upozorava na katastrofalne posljedice, te širenje straha i panike. Ministarstvo zdravlja u Gazi optužuje Izrael da namjerno cilja bolnice kako bi ih primorali na zatvaranje.

Izvor: Al Jazeera