Bishara: Nakon što generali završe s uništavanjem Gaze, Izraelci žele da je nasele

‘Izraelci žele da, nakon što generali završe s uništavanjem Gaze, nasele teritoriju s koje će protjerati Palestince’, kaže politički analitičar Marwan Bishara.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu otkazao je sastanak ratnog kabineta na kojem se trebalo raspravljati o planu za Gazu nakon rata.

Ratna vlada sve više se suočava sa neslaganjima u vlastitim redovima, a posebno su žestoke kritike ultradesničara.

Desničarski članovi kabineta najavili su održavanje sastanka iz protesta zbog premijerovog otkazivanja ranije najavljenog susreta.

Podjele u izraelskoj vladi komentariše politički analitičar Marwan Bishara.

“Čini mi se da su podjele više dnevnopolitičke prirode, odnosno da se stavovi članova vlade suštinski ne razlikuju. Naravno, i između karaktera svih članova sigurnosnog kabineta, uključujući Netanyahua i njegova dva generala, Gantza i Galanta, ima razlika. Radikalni elementi u vladi smatraju da nisu faktor pri donošenju odluka o ratu u Gazi, što i nije neočekivano. Nemaju vojnog iskustva ni discipline koju zahtijevaju dva generala ratnog kabineta. Riječ je o vojnom kabinetu koji provodi rat, odnosno genocid u Gazi i ne žele da se huligani pitaju i vode procese jer je teret provođenja sramnog genocida već dovoljno velik. Ipak, kad je riječ o tome šta poslije rata, radikalni elementi su ključni dio vladajuće koalicije i moraće biti uključeni u odlučivanje u vezi s okupacijom Gaze i Zapadne obale. Ideološki gledano, to su krajnje opasni elementi”, kaže Bishara.

Kad je riječ o izraelskoj politici prema Palestincima, jasno je da ne žele njihovu suverenost, nikakvu vrstu nezavisne palestinske države, nego isključivo jevrejsku državu, smatra Bishara.

“Izraelci žele da, nakon što generali završe s uništavanjem Gaze, nasele teritoriju s koje će protjerati Palestince. Proces protjerivanja je počeo i previše je onih koji to podržavaju u Izraelu i izvan njega. Nekadašnja američka crvena linija je prije narančasta ili čak žuta. U Gazi se sve teže živi, a stanovnike čekaju teški zimski mjeseci januar i februar. Bez ikakve pomoći, hrane, vode i krova nad glavom, ljudi će krenuti ka granici s Egiptom,” kaže Bishara.

Izvor: Al Jazeera