Vranić: Revidiranje biračkog spiska ima samo smisla ako se dokaže masovna krađa

“Ja nisam video argumente o masovnoj krađi. Ono što sam ja video jeste masovno kršenje pravila igre, ali kršenje pravila igre i dalje nije krađa – to je samo prljava igra.” kaže Bojan Vranić.

U Beogradu traje blokada koju predvode studenti, tražeći otvaranje i reviziju biračkog spiska.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Bojan Vranić kaže de studenti u Srbiji imaju dugu tradiciju protestovanja, najpoznatiji je onaj iz 1996. godine. Za razliku od proteta 96. koji je ispočetka bio odvojen na politički i studentski, ovaj današnji je odmah politički, kaže Vranić.

“Ne čudi što su se studenti ponovo angažovali i nije neočekivano da će oni zaista izaći na ulice ako rezultat ne bude onakav kako je očekivan od strane opozicije”, smatra Vranić.

On kaže da nije čuo poseban argument šta bi doprinio uvid u birački spisak. “Revidiranje biračkog spiska ima smisla samo ukoliko se prethodno dokaže ono što opozicija tvrdi – da je došlo do masovne krađe. Međutim, ja nisam video argumente o masovnoj krađi. Ono što sam ja video jeste masovno kršenje pravila igre, ali kršenje pravila igre i dalje nije krađa – to je samo prljava igra.”

Smatra da SNS ide prema tome da napravi da je sve ovo jedna afera, kaže Vranić, te da će kroz radikalnu politizaciju javnost podijeliti i da će se tako izgubiti intenzitet protesta.

Izvor: Al Jazeera