Janković: Jasan rukopis i istočnih i zapadnih službi u dešavanjima u Beogradu

‘Srbija je poprište i unutrašnjeg i globalnog političkog sukoba. Nažalost, žrtve tog sukoba najpre će biti građani Srbije’, kaže pravnik i nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković.

Pravnik i nekadašnji Zaštitnik građana Saša Janković kaže da se na sinoćnim snimcima jasno vidi nepropisno postupanje policije.

“Videli smo svojim očima, kojima ipak verujemo više od izjava bilo kog političara, neke scene koje govore o veoma jasno postupanju koje nije saglasno propisima upotrebi fizičke sile. Videli smo policajce koji šutiraju ljude na zemlji, videli smo policajce koji primenjuju fizičku silu i nakon što je prestao bilo kakav otpor. Videli smo i druge situacije u kojima, recimo, upotrebu pendreka – suprotno propisima o načinu upotrebe tog sredstva fizičke sile.”

Komentarišući tvrdnje o informacijama iz vlasti da je važne informacije o protestima dobila od ruskih službi, Janković kaže da je “potpuno jasan rukopis i istočnih i zapadnih službi u nekim od stvari koje se vide danas na ulicama Beograda”, i da je vidno da je “Srbija poprište jednog globalnog konflikta i poprište unutrašnjeg političkog konflikta, i to nikoga u Srbiji ne čini srećnim”.

Izvor: Al Jazeera