Tužilaštvo traži zabranu rada ljekara zbog smrti Džene Gadžun

Majka preminule djevojčice traži pravdu, a advokatica problematizira činjenicu da ljekari i dalje obavljaju praksu, iako je inspekcija utvrdila kršenja zakona i protokola.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo zatražilo je zabranu rada za troje ljekara optuženih za nesavjesno liječnje djevojčice Džene Gadžun, koja je preminula tokom operacije 2021. godine.

Tužilaštvo tvrdi da ljekarima treba biti zabranjeno obavljanje poziva jer su nesavjesnim radom i kršenjem zakonskih propisa prouzrokovali smrt djevojčice tokom operativnog zahvata koji su izveli u klinici bez potrebne dozvole za takvu vrstu zahvata.

Dvogodišnja Džena Gadžun je preminula u novembru 2021. godine tokom operacije očnog kapka, koja je trebala biti rutinska, zbog čega se sudi anesteziologu Suadu Rožajacu, kojega se tereti za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi u vezi s nesavjesnim liječenjem, te ljekarima Nini Jovanović i Jasmini Halimić-Alajbegović, koje su optužene za zloupotrebu položaja.

Sud je odbio zahtjeve odbrana i tužilaštva koji su tražili isključenje javnosti sa kompletnog procesa.

Majka preminule djevojčice traži pravdu, a advokatica porodice Gadžun problematizira činjenicu da ljekari i dalje obavljaju praksu iako je inspekcija utvrdila jasna kršenja zakona i protokola.

Al Jazeerina Arduana Pribinja ima više detalja iz sudnice.

Izvor: Al Jazeera