Protesti pred RIK-om: ‘Ostajemo dok ne ispune naše zahtjeve’

U Beogradu se održavaju protesti na koje su pozvali predstavnici opozicione liste “Srbija protiv nasilja” koji su Republičkoj izbornoj komisiji dostavili dokaze, kako kažu, o izbornim prevarama.

U Beogradu se održavaju protesti na koje su pozvali predstavnici opozicione liste “Srbija protiv nasilja” koji su Republičkoj izbornoj komisiji dostavili dokaze, kako kažu, o izbornim prevarama u tom gradu.

Predstavnici te liste ranije su najavili da neće prihvatiti rezultate jučer održanih izbora u Srbiji, posebno za Grad Beograd. Dio okupljenih pokušao je ući u zgradu RIK-a te srušiti zaštitnu ogradu ispred te institucije. Opozicioni čelnici potom su ušli u zgradu gdje će, kako su najavili, ostati do poništenja izbora u glavnom gradu. Poručuju da je izborni proces obilježen brojnim nepravilnostima, među kojima je i izdavanje ličnih dokumenata radi glasanja građanima koji inače ne žive u Beogradu. Kao primjer navode dovođenje 40 hiljada građana iz bh. entiteta Republika Srpska i drugih mjesta na glasanje.

U Beogradu je Dušan Hadži Nikolić.

Izvor: Al Jazeera