Filandra: Vučić će i dalje producirati krize kada to njemu bude odgovaralo

“Vučić će i dalje producirati krize kada to njemu bude odgovaralo i sam zapravo gasiti te požare, s obzirom da on jedini ima objektivnu političku moć i kontroliše cjelokupan srpski politički etnos.”

“Prosječan glasač u Srbiji je vrlo politički i društveno konzervativan. Gaje se krajnje konzervativni politički i antievropski stavovi, jedan politički konzervativizam koji seže čak u neka vremena dosta ranija, čak na početak prošlog stoljeća. Tu je podvojeni identitet kada je u pitanju odnos prema Rusiji. Slobodno se može reći da kod ove glasačke mase važi deviza ‘biti Srbin znači biti Rus istovremeno’.Apsolutna identifikacija sa Putinom i njegovom agresijom na Ukrajinu, antievropski stav i nadanja u skoru propast Evropske unije”, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra.

“Osnovano je pretpostaviti da se ništa bitno neće mijenjati, a to znači da će Vučić i dalje kao nacionalni i politički lider srba na Balkanu govoriti slatkorječivo o Dejtonu o suverenitetu, o Bosni, o priznavanju države kao i svih država u regionu, a da će njegovi puleni na određenim razinama raditi svoje poslove… Vučić će i dalje producirati krize kada to njemu bude odgovaralo i sam zapravo gasiti te požare s obzirom da on jedini ima objektivnu političku moć i kontroliše cjelokupan srpski politički etnos.”

 

Izvor: Al Jazeera