Dejan Bursać: Zakašnjela reakcija opozicije u Srbiji

Ako znate da se neregularnosti dešavaju cijeli izborni dan, ne čekate pomoć da se obratite glasačima, kaže naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju.

Naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Dejan Bursać smatra da je opoziciona lista “Srbija protiv nasilja” zakasnila s reakcijom o osporavanju izbora.

“Meni se negde čini da je u smislu političke komunikacije to malo zakašnjela reakcija. Jer, vi ako znate da se te stvari [neregularnosti] dešavaju ceo izborni dan, a mi smo bili svi svedoci da se neke od tih stvari dešavaju zaista, ne čekate pola 12 uvečer da se obratite glasačima, da se obratite poslednji od svih praktično relevantnih učesnika na izborima i da vam ta prva reakcija bude, znate, ovi izbori su neregularni i mi ćemo ih osporiti. To ne možete da kažete tri i po sata nakon zatvaranja biračkih mesta, nakon što je [predsjednik Srbije Aleksandar] Vučić već u pola 10 objavio pobedu, od pola 10 do pola 11 sve druge stranke su se oglasile, i vi se onda još sat vremena kasnije oglašavate sa osporavanjem rezultata. Ako znate da se sve to dešava i ako želite da osporite rezultate, da idete u proteste, da se borite protiv toga, što je isto legitimno, onda to radite čim se zatvore biračka mesta, svesni svega što se dešava. Ne čekate rezultate izbora da vidite, ili bar to tako glasačima izgleda – da vidite da li ste ostvarili rezultat koji ste očekivali ili niste. […] A onda tek kad vidite da niste, možda se oglašavate time što osporavate regularnost izbora, što sve prosečnom glasaču u stvari izgleda kao jedna vrsta traženja opravdanja. Mi, naravno, znamo da nije, videli smo veliki broj neregularnosti…”

Smatra da Srpska napredna stranka (SNS) više ni ne pokušava održati “fasadu demokratskog procesa”, kakvu su možda pokušavali prethodnih godina, već neke od tih neregularnosti, čak i relativno otvoreno, rade.

Bursać pripisuje veći broj osvojenih glasova SNS-a prelijevanju glasača Socijalističke partije Srbije (SPS), koji, kako kaže, čine jedno glasačko tijelo.

Izvor: Al Jazeera